5 Aralık 2008 Cuma

gelişen kişi modeli

son yılların büyük bombası, kişisel gelişim furyası.
bu cümle kişisel gelişimle uğraşan biri olarak, benim işime ters görünürde. ama bir takım kişisel gelişimcilerin, kişilerin sadece egolarını ve hırslarını geliştirme çabası, işi iyice soytarılığa dönüştürmüş durumda.

tek tip insan yaratma, herkesin istediği her şeyi yapabileceği kandırmacası, sürekli isteme, daha fazlasını isteme ve sürekli büyüyen bir bencillik.

işi para tezgahına dönüştüren pek çok şovmen türediği için, kişisel gelişim de amacından sapma yoluna sürüklendi. dünyadan daha fazlasını kapmaya endeksli hale getirilen insanlara ruhlarının ihtiyacı unutturuldu.

anlattıkları hikayeler ne kadar içses, içsel mutluluk, spiritüel yolculuk falandan bahsetse de alt metinde kaderin tamamen senin elinde, her şeyi baştan yaratabilirsin tarzı boyunu aşmış mesajlar var.
"o yaptı, sen de yaparsın. herkesin içinde bir milyoner yatar" türü gaz bombalarıyla kaç kişinin hayatı çökmüştür kim bilir. hayır kardeşim, herkes aynı ölçüde başarılı olamaz. bi kere herkesin fıtratı, mizacı, yeteneği farklı. artı bu dünyada illa çok zengin olmak niye gereksin ki. 'içindeki devi uyandır' kitabı baya baya buna özendirir mesela.

tuzak büyük, çünkü insanın var olan bir kudreti olsa da sınırlı ve bu kendisine sınırsızmış gibi lanse edildiğinde ve buna inandırıldığında, gerçekler karşısında yıkımı büyük olacaktır. her şey yüzde yüz insanın eline verilmemiştir ve halledemeyeceği şeyler karşısında, gücünün sınırını kabul edip mutlak kudrete teslim olması onun ruhunu daha geliştirecektir. acziyetini itiraf da bir olgunluktur zira.

bir kaç kişisel gelişim kitabı ismi yazayım da daha iyi anlaşılsın demek istediğim;
"Egoist olma sanatı"
"Sen Tanrısın"
"Yarının Tanrısı"
"Tanrı gibi olmak"
insan olmayı çok becermiş gibi bi de gözünü tanrı olmaya dikmiş birinden hangi kişiliği geliştirmesi beklenir ki. bu kadar da kibir akla ziyan doğrusu. insan içindeki değeri farketme işini şımarıklığa vurunca saçma sapan bir şey çıkıyor ortaya.

bu kitapların amaçları konusunda da şüpheliyim doğrusu. ve merak ediyorum bu yazarlar gerçekten huzurlu mu? kendilerine gerçekten ayna tutmuş ve tüm kusurlarından kurtulmuşlar mı? belki kötü niyetliyim ama bana öyle gelmiyor.

mesela bir tanesi önsözünde ciddi ciddi yazmış "bu kitabı ilk okuduğunuzda her şey belki değişmeyecek ama 2. okuyuşunuzdan sonra kesinlikle hayatınız değişecek". ben buna sadece "hadi ordan" derim.
enteresan belki, kişisel gelişimle ilgili çalışmalar yapıyorum ama ben bile sevmiyorum bu kitapları. bu kadar hava sıkılmaz ki, bi kitapla insan hayatı değişmez ki.

taktik de belli zaten, önce hayatından bezdirilir insanlar; bi isyan ettirilir, bi batsın bu dünya dedirtilir, kendilerine 'sizin de yaşadığınız hayat mı be kardeşim' denir, bu cümle beyinlerinde yankılanana kadar tekrarlanır. e sonra insanlar tabi,' ben mutsuzum, ben daha iyilerine layığım hadi beni değiştir, hadi beni geliştir' diye bu insanlara para akıtır.
milleti önce tatminsizleştirip sonra mutlu etmeye çalışırmış gibi yapan çarpık bir mevzu.

önemli olan insan olmak kardeşim, şişmanlar da mutlu olabilir, yoksullar da.
ama huzuru arayan insan iman olmadıkça mutlu olamaz.
özellikle yalnız kaldığında.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

iyi ama bu insanların derdi amacı ne?? görünüşte insanların yararına uğraşıyorlar, peki altındaki sebep ne ola ki???

Pervane dedi ki...

bu işle meşgul olanları inceleyince ayırd edebiliosun ki bi kısım gelişimciler işi paraya dökmüş durumda. öyle geçici eğitimlere öyle paralar alıyolar ki şaşarsın. ve etkisi saman alevi gibi üç-beş günde sönüp gidiyor. bahsettikleri şey de hayatın anlamından ve amacından uzak. bu da umurlarında değil, çünkü aldıkları paraya bakıyorlar.
yani demek istediğim belli bir dünya görüşü geliştirememiş ve kendini yetiştirmeyi daha önce akıl etmemiş kişiler bu programlara katılmasın, bu kitapları da okumasın. bu konuyla ilgili kişiler de her insana "adam kitap yazmışsa ya da eğitim veriyorsa her dediği doğrudur" diye yaklaşmasınlar, filtreleme yapsınlar.

Adsız dedi ki...

peki gerçekten samimi olarak bu işi insanların yararına yapanlar yok mu? vardır mutlaka da birkaç örnek verebilir misiniz?

Özgür Şahin dedi ki...

Doğru tespitler, doğru ifadeler.
Genel olarak istisnaları var bu işin ancak malesef her şey gibi kullanılan bir sektöre dönüyor kişisel gelişim'de...

Özgür ŞAHİN - kendinigelistir.com

Pervane dedi ki...

betül; tabi var, örnek benim eğitim aldığım psikolog :)
şurdan bakabilirsin;
http://www.zeded.com/index.asp
biraz reklam oldu ama neyse, diğer isimler için görüşürüz senle.

Özgür bey, yorumunuz beni mutlu etti gerçekten, çünkü uzun zamandır sitenizi ve yazılarınızı takip ediyorum ve çok beğeniyorum. hatta farkettiyseniz bağlantı listemde ilk sıradasınız:)
başarılarınızın devamını dilerim.

xxx dedi ki...

Benim de kişisel gelişim kitapları hakkındaki düşüncelerim buna benziyor. İnsanlara aşırı gaz vermek. "Sen her şeyi yapabilirsin." mesajı veriliyor. Bu da insan için büyük bir yıkım. İnsan acziyetini bilmeli. Her şeyi elde edemeyeceğini de. Böylece başarısız olduğunda hüsrana da uğramaz.
Bu kitaplar da her şeyde olduğu gibi birilerinin para kazanmasına vesile oldu.