30 Eylül 2009 Çarşamba

Fikrim geldi ; Kitap-cafe

Şu sıralar kendimi raflarda uzun zamandır boynu bükük beni bekleyen kitaplarıma verdim. Kütüphanem pek neşeli bu ara, gülümsüyor habire bana :) Bir heves alıp alıp da okumaya vakit bulamadığım kitapları gece gündüz okuyup bitirmeye çalışıyorum ki yenilerine sıra gelsin. Zira bunlar bitmeden başkalarını almamaya söz verdim kendime. Sırf bu yüzden yıllar sonra ilk kez S.Ahmet Ktp. Fuarı’na bile gitmedim.

Derken bütün bunlar aklıma bir fikir getirdi. Uygulanmışı var mıdır bilmiyorum. Varsa beni haberdar edip sevindirin. Çünkü ben, ‘bir şey benim aklıma geldiyse bir yerlerde başkalarının da aklına gelmiştir’ düşüncesindenlerdenim (ıyh bu nebçim kelime!).

Fikir şu; Kitap-cafe. İnsanların kitap okuması ve bu sırada çayını-kahvesini yudumlayıp sohbet edebilmesi için oluşturulmuş mekan. Yani hem kitap okuyacağız, hem sosyalleşip, okuduklarımızı hemen paylaşabileceğiz. Mekandakiler; elbette geniş içerikli kitaplar, yer yer masa sandalyeler (araştırma, ödev vs yapanlar için), yer yer koltuklar ve orta sehpalar, yer yer minderler ve yer sofraları (of bu “yer yer” lafından da kıl kaptım şu an). Çay ocaaa diyesim geldi ama demeyip modernize ediyorum; soğuk-sıcak meşrubatlar, normal bir kafeden daha az ve atıştırma-çerez tarzı yiyecekler –çünkü amaç yemek değil, okumak-. Yazın açık hava, kışın kapalı mekan imkanı mevcut olacak. Hmm hatta şöyle olsun, yaz-kış kullanılabilecek dört başı mamur camekan bir bölüm, hani bazı yerlerin arka bahçeleri olur ya, onun gibi. Atarız yerlere minderleri, biraz da yeşillik, ohh.. Sonracıma içeri geçersek, duvarları insanda okuma hevesini artırıp, kafasını dinlendirecek renklere boyuyoruz. Sempatik bir dekorasyonla işi bitiriyoruz. İki de garsonumsu koyduk mu tamam.

Ve şimdi de gelelim işletmemizin getireceği gelire. Meşrubat ve yiyecekler satılık, kitaplar da isteyene kiralık, isteyene satın alması için ayrıca bir kitap standı da var. İsteyen de elde o an bulunmayan kitaplar için sipariş verebilir, müessese de temin eder. Bu da durumu kurtarmazsa, ekstradan ufak bir kırtasiye bölümü yaparız ki, ‘okuyan adam yazan adam da olabilir’ mantığıyla bu kısım da iş yapabilir.

Zaten mekanı sosyetik bir yere açabilip, yeni trend buymuş diye söylenti yayar, bir kaç ünlü kapıp hava atarsak işler epey kolaylaşır. Ya da üniversitelerin civarlarına da açılabilir.

Tabi mesele kitap okumayı seven bünyelerin sayısı. Bu sayı yüksek olsaydı belki de etrafımızda bir çok kitap-kafeler görebiliyor olurduk. İşletmeci olup sermayesi olan ve riski göze alan kişilere tavsiyemdir.

Not; Şimdi biraz araştırdım da, haklıymışım, uygulanmışı varmış. Fakat sanki tam benim hayalimdeki gibi konforlu ve sıcak değil.Sadece bir tane İstanbul-Bağlarbaşı'nda hayalime yakın bir şey buldum, bir de Konya'da. Sayılarının artması temennisiyle..

8 yorum:

UÇURTMA;) dedi ki...

Pervaneciğim, bende öyle yerlerden çok hoşlanıyorum ama etrafımda insanlar dolanınca kitap okuyamıyorum:)
Senin gibi bu mevsimi okumaya adadım ve yıllar önceki rekorumu kırdım, Okuduğum kitapları kütüphaneme dizince bundan ne kadar mutlu olduğumu hissettim.
Tavsiye etmek istediğin kitapları da bloğunda yer yer paylaşırsan bizlere çok faydan olur.
Teşekkürler...

Not only...but also dedi ki...

Ayyyyy pervane, harika bir yer olur inanki:) Böyle yerler lazım bize, hem okumak hemde bilgiyi paylaşmak adına. Üret üret, devam et. İnşallah birgün uygulamaya koyarsın:)

Adsız dedi ki...

Burs araştırıp bulma edinme meselelerinde hiç başarılı olamadım ama yinede bu işe başlarsan sana sponsor bulmaya canla başla çalışcam pERVANEM :D İsteği oratğın olayım birlikte parayı kırak :D :D :D ben işi baya Kayserililiğe döktüm galiba . :P Ama çok tatlı fikir jidden :))

Pervane dedi ki...

@Uçurtma; Ben,m eskiden en ufak sesten dikkatim dağılırdı ama bu ara yanımdan kamyon geçse zerre etkilemiyor. Kaptırdım resmen :)
Ben de kütüphanemin karşısına geçip sırıtıyorum valla :))
Okuduklarımı da bilahare yazarım inşallah canım :)

@Vanlı güzel; Hakkaten çok şahane olur öyle bir şey, inşallah bana da kısmet olur ya, hoş düşünce gerçekten :)

@SaNımm; Valla benim öyle niyetim yoktu ama direk aklıma soktunuz ya, sermaye olsa denemeye değer bir fikir cidden :) böyle 'bizim mekan' diye bahsedeceğimiz bir yer olsa, di mi yaa :)) hani şu Üsküdar'da bir attar dükkanı gibi, kültür yuvası olsa :)) hmmmm ben hayal kurmaya gidiyorumm :))

OlurÖyle dedi ki...

fikir güzel ama ben de istanbulda olduğunu söyleyecektim ki şöyle bir dezavantajı var grup gelenler biraz gürültülü olabiliyor. hafif müzikle sessizlik daha uygun gibi böyle mekanlar için.

Pervane dedi ki...

@karakutu ; evet onu da düşündüm, biraz kütüphanemsi de olmalı, sükunet için. müzik bazılarının dikatini dağıtır, ona da ayrı bi bölüm mü yapsak ne :)

Adsız dedi ki...

karakalem..... merhaba pervane aynı yolda esen bir pervanede çerkezköyde yoleri kitap kafe bakalım ne kadar uzaga rüzgarımız gidicek .

fbetül dedi ki...

sizleri saraybosna'ya bekleriz efendim, burda bahsettiğiniz tarzda güzel mekanlar var, yayın evlerinin sponsorluğunda açılmış, etrafta raf raf kitaplar, geniş kadife koltuk ve sehpalar, hoş fon müzikleri, çay-içecek ve sadece tatlı-pasta servisi.. ama daha çok cafe olarak kullanılıyorlar sizin de tahmin ettiğiniz gibi "sesli" misafirler yüzünden ;) aşağıda linklerini yazıyorum, bu güzel fikirlernize bir yardımı olur ümidiyle..

http://connectum.ba/connectum/index.php?option=com_content&task=view&id=87&Itemid=1

http://www.facebook.com/group.php?gid=64466085276&v=wall#/group.php?gid=64466085276