11 Ocak 2009 Pazar

estirikli

Bizim sınıfta birkaç tane hece defteri vardı, kişi başına bir tane değildi. Okumayı öğrenen bir sonrakine verirdi. Masrafa gerek yok diye mi düşünmüşlerdi artık bilemiyorum. Sıra bana da geldi tabi, aldım heyecanlı heyecanlı gittim eve, “anneeee öğretmen hece defterini bana verdi, hadi çalışalım” diye. Başladık çalışmaya. Cık okuyamıyorum Allah’ım! Abim çalıştırdı yok, teyzemin oğlu çalıştırdı yok. Annem biraz bezdi, neyse ilk gün daha deyip beni kendi halime bıraktı. Ondan sonrasını çok net hatırlıyorum. Beni oturma odasında yalnız bırakmışlardı, ben üzgün tabi, Allah’ım ben salaktım da bugün mü öğrenecektik bunu ailecek, diye. Sonra gözüm gazeteye ilişti, şöyle bi meylettim ona doğru. Koydum önüme, başladım manşetten sesli sesli okumaya. Bütün başlıkları okudum öyle. Annem içerden sesimi duymuş olacak, yüzünde bir şok ifadesiyle yanıma geldi. A a, okuyorsun, aaaa, aaaa! Şunu da oku bakıym, hadi bunu da, onu da…
Veee böylece bir günde okumayı sökmüş oldum ve hayatımda ilk okuduğum şey gazete oldu. O günden belli oldu yani gidişatım :)
Ertesi gün de hece defterini geri götürdüğümde öğretmen de şaşırdı, dün verdim daha ne çabuk diye.
……………
Çook eskilerden gazetelerin kuponla ansiklopedi verme huyu vardı. Halkın kültür seviyesine önem verildiği zamanlar olsa gerekti. Biz de Milliyet alırdık o zamanlar. Evde ne kadar ansiklopedi varsa Milliyet'in kuponlarıyla alınmıştı. Hatta bizzat ben gider, birikmiş kuponları götürüp bayiden alırdım cilt cilt. O zamanlar çocuklar dışarı gönderilirken korkulmazdı.
……………
Çocukluğum ansiklopedi okuyarak geçti. Gazeteyle başlangıç yaptım, ansiklopedilerle devam ettim. Hatta okuma bilmezken de ansiklopedilere büyük ilgim vardı, habire açar açar resimlerini incelerdim. Hala hafızamda kayıtlı o resimler. Hayvanlar alemini o şekilde tanıdım.

Şimdi esas konuya uçayım. 7-8 yaşlarımda bir gün yine Milliyet’in verdiği bir ansiklopediyi açmışım önüme okuyorum. İnsanın tarihini anlatıyor. Baktım baktım o kadar ilginçti ki, meğerse biz eskiden maymunmuşuz. Ana! Resmen resimlemiş nasıl dönüştüğümüzü. Maymun, sonra dikleşiyor, tüyleri dökülüyor, sonra biraz kıllı da kalsa bildiğin insan oluyor. Homo sapiensmişiz biz. Mutasyona uğramışız. Kafam allak bullak. Ama inandım yani, koca ansiklopedi yalan mı söyleyecek? Doğal seleksiyon yani, boru değil. Olsa olsa ben yanlış biliyorumdur. Bu durumda bilgilerimi gözden geçirmeliyim. Bi Hz.Adem vardı, ilk insandı, bi de Hz.Havva, insan soyu ikisinden meydana gelmişti. Hmmm, hangisi doğru acaba? Önce karar veremedim. Artık hem maymundan geldiğimize hem de Hz.Adem’e inanıyordum. Aklım bu mukayeseyi kaldırabilecek gibi değildi.


En sonunda ikisinin ortasını şöyle buldum. Evet insan maymundan gelmişti ve maymundan insana dönüşen ilk kişi Hz. Adem’di. Nasıl mantık ama?! Ne Darwin’i küstürüyor, ne de hakikate uzak duruyor. :) Valla şimdi düşününce, ben uzun bir süre bunun böyle olduğunu sandım.

Demek ki neymiş efendim, çocuklarımızın okuduğu şeyleri kontrol ediyormuşuz! Olur olmadık şeylerle kafalarını bulandırmalarını engelliyormuşuz. Ve çocukların çok merak edebilecekleri konuları biz onlara anlatıyormuşuz, anlaşıldı mı?!

Şu Milliyet’e de soracak hesabım var. Yemişim kültürünü, böyle ansiklopedi olmaz olsun. Bakın en önemli ayrıntıyı söylüyorum. Ansiklopedinin adı : Junior Larousse.
Çocuklar için özel hazırlanmış, daha tıfılken beyinlerine iyice yerleşsin istenmiş. Ne tuzak ama.

çerezler;
……………………
Gerçek hayat ekibine, gönderdiğim tenkit postasını yayınladıkları için teşekkür ediyorum. Sizi seviyorum :)
…………………

Bugün Praktiker’de Zeki Alasya’yı burnumun dibinde gördüm, bana hiçbir şey ifade etmedi. Ondan pek hoşlanmadığımı anladım.
…………………

Ankebut gitmiş, tatlı dil örümceği yuvasından çıkarır. (bkz. Bikaç alt post)
…………………

Dün gece “Allah’ım niyet ettim yatmaya” derken yakaladım kendimi. Ama olan oldu, dedim. Ne diyorum ben yaaa, derken de uyumuşum.
…………………

Condelezza Rice arsızı aynen şunu demiş; “Yüksek nüfus yoğunluğu bulunan bir bölgede sivilleri ayırmak zor. İsrailliler Hamas’la sivil halkı nasıl ayırsın?”
E lafı da gelmişken; “Kör kazıklara gelesin İsrail ve saz arkadaşları”
…………………

Son olarak, bencilliği şahsiyetlerini öldürmüş olanlara selam olsun, mutluluğunuzu başınıza çalınız efendim…

10 yorum:

Adsız dedi ki...

vaay ne tevafuk okuma yazmayı bende ilk gazeteden öğrendidim :D o milliyetin verdiği ansiklopedileri de hatırlıyorum bizde değil ama amcamlarda vardı özellikle hayvanlarla ilgili olanda ilk kez karşılaştığım tarantula örümceğisi içime o günlerde yer etmiştir hala bakamıyorum ondan korktuğum kadar yılandan korkmam.Gerçi korku da değil tiksinçlik benimki Allahın yarattığı mahlukat ama ne diycen kabullenemiyorum :/ :P

Pervane dedi ki...

tüh bak ben de zekiyim mesajı vermeye çalışıodum alttan alttan, gazete ansiklopedi okuyordum diye, bi farkım yokmuş demek :P:p :)ya da ikimiz öyleyizdir belki :))
o yaşta bilinçaltı hemen etkileniyor işte, benim de korkularım o yaşlardan kalma hep :) Allah'tan tarantulayla münasebetin olma ihtimali düşük.

Adsız dedi ki...

e ama bende ilk defa gazete okudum.hatta belki yanlış hatırlıyorumdur diye anneme de onaylattırdım. annem şaşırmış benim gazete okuduğumu görünce.demekki o zamanlar modaydı ilk okumaya gazeteden başlamak diye düşündüm, ne dersiniz:)

UÇURTMA;) dedi ki...

http://guvercingerdanligi.blogspot.com/2009/01/mimlendim-ve-mimledim.html

Adsız dedi ki...

ahaha bende gazteden başladım :D ama a harfleri ters duruyo ya gazetelerde onları e diye okuyordum ankara oluyodu enkere :D

bir de teorine hayran kaldım ya maymundan insana dönüşen ilk kişi hz adem he :D yalnız saygıdeğer pfrofesör doktor dönen zımbırtı hz havvanın insan olması tam olarak hz ademle aynı zman mı yoksa aralarında belli bir zaman farkı var mı bir de iki insan oluştuktan sonra maymunlar insana dönüşmekten vaz mı geçmiş hani biz tipsiz olduk onurumuzla yaşıyalım mı demişler ki hazreti adem ve hazreti havva kendileri insan üretimine manuel olarak başlamış :D
bu arada selamun aleyküm :D

bide homo filan ayıp oluyo kalbini kırarım :D

Pervane dedi ki...

anaam hepten sıradan oldum ya :) of pof yani :))

aleykum selam uçantekme :)
prof.dr. dönen zımbırtı ha, ne güldüm :) hz.havva bir süre sonra yaratılıyor ama bu süre bize meçhul. o sırada hatta hz.adem'e nesnelerin isimleri öğretiliyor, meleklerin ona secde etmesi emrediliyor.

bi de niye cennette yaratılmışım diye hava atmak varken maymundan geldim der ki insan :D o zaman cennet bizim memleket olsun, maymunlar cehennemi de onların. hmm cehennem falan sert oldu, bırakalım maymunlara baba desinler işte.

homofobiğim diyosun yani, anlaşıldı tamam :))

Hayatımız okul dedi ki...

gazeteden öğrenmek iyi enazından günceli takibeder haberlerden haberdar oluruz fakat ansiklopedinin maymun kısmı pek manidar geldi atası maymun olanlar maymun deyince niye kızarlar çocukların okuduklarını takip etmeliyiz herşeylerini takip etmeliyiz çok güzel yazarak herşeye dokundurmuşsunselmlar

Pervane dedi ki...

güzel yaklaşım, maymun deyince alınganlık olmamalı o durumda.
teşekkürler, vesselam.

UÇURTMA;) dedi ki...

çok hoş bir yazı olmuş. Açıkçası benim o zamanlar okumada pek gözüm yokmuş. İşte o zamanlar görsel olduğum ortaya çıkmış. Resimlerle ilgilenir kendi hikayemi uydururmuşum.

Pervane dedi ki...

:) negzel ben de görselim, hem de en afillisinden. o yüzden o maymunlardan bu kadar etkilenmişim :)